Skip to main content
Heuvel 7 | 5492 AC, Sint-Oedenrode

Vorig jaar maakte Kossen Producties een vliegende start door het vormgeven van een heus gezelschapsspel. Al jaren liep John van der Rijt met het idee rond om een zelfbedacht spel, wat hij vaak met zijn familie speelde ook echt te gaan maken. De titel en de regels waren allemaal al uitgewerkt en nu moest het daadwerkelijk vorm gaan krijgen en gemaakt gaan worden. Die vraag kwam bij mij terecht en al snel zaten we om de tafel om te kijken hoe we dit konden gaan doen.

 

Een spel bedenken is al heel wat, het daadwerkelijk maken is iets heel anders. Samen zijn we gaan kijken hoe we dit konden gaan doen en wat we nodig zouden hebben. Twee sets kaartjes, een invulblok, een zandloper en natuurlijk een mooi doosje. Het formaat van de kaartjes werd bepaald en we hadden gekeken hoe groot het invulblok moest worden. Dit bepaalt immers ook hoe groot het doosje moet zijn. A5 en dubbelzijdig bleek het juiste formaat, dus we hadden een idee op tafel liggen. Ook werd de stijl bedacht die het spel uit moest gaan stralen. Een set kaartjes met letters was uiteraard zo gemaakt. De andere set waar de categorie├źn op staan mocht ik gaan voorzien van illustraties.

 

Ik mocht een tekening voor iedere categorie gaan maken. Een geweldige opdracht en tegelijkertijd natuurlijk ook meteen een echte uitdaging! De tekeningen moesten namelijk niet alleen eenzelfde uitstraling hebben, maar ook duidelijk de categorie uitbeelden. Gelukkig had John zelf al een beetje een idee bij de meeste categorie├źn en kreeg ik dus zeer bruikbare input. Zo ervaarde ik meteen, bij een van de eerste echte illustratie opdrachten, hoe een goede wisselwerking tussen opdrachtgever en tekenaar hoort te zijn. Je werkt immers niet je eigen idee uit, maar dat van een ander.

 

Door deze prima instructies wisten we beiden goed wat we van elkaar wilden en was er uiteindelijk vrij snel een hele set illustraties klaar. Inmiddels waren we ook een aantal keer bij Drukkerij All Color op bezoek geweest om de daadwerkelijke uitvoering te bespreken. Dit is een van de weinige adressen die alles in huis heeft om het gehele proces in eigen huis te doen. Zowel de kaartjes en blokjes drukken, als de doosjes maken. Van hen kreeg ik dan ook keurig de template voor het uitgekozen doosje en zo kreeg ook die uiteindelijk vorm. Uiteraard ook weer voorzien van een illustratie.

Inmiddels had John samen met zijn vriendin Joyce van Kasteren het bedrijfje Krea opgericht en werd het spel ook echt gemaakt. Een aantal weken later lag er dan ook een fraai doosje met alles erop, eraan en vooral erin. Lokaal ging het spel de verkoop in en het werd heel goed ontvangen! Een paar maanden na lancering moest er zelfs al een nieuwe batch worden gemaakt.

 

De reacties die ze krijgen zijn allemaal positief en in vele huiskamers komt Pennen neer! regelmatig op tafel. Dit natuurlijk tot grote (en zeer terechte!) trots van de bedenkers bij Krea. Maar ook wel een beetje tot mijn eigen trots, ik vond het geweldig om zo nauw betrokken te zijn geweest bij de geboorte van dit gezelschapsspel!

Leave a Reply