Het is een veelvoorkomend struikelblok voor werkgevers. Hoe leid ik nieuwe werknemers op? Doe je het via een uitgebreide training? Of laat je nieuwe mensen een tijd meelopen met een ervaren medewerker?

In beide gevallen kost dit een fikse inspanning en een ervaren werknemer die je op moet offeren. Ook voegt de nieuwe werknemer in zijn leerproces eigenlijk nog niet veel toe aan je proces. Sterker nog, doordat je er een werknemer voor op moet offeren, kost het je zelfs tijd en dus ook geld.

Er is echter een betere manier. Namelijk met heldere en duidelijke werkinstructies voor alle losse onderdelen van het proces. Door deze met illustratie en afbeeldingen in te richten kan je een nieuwe werknemer veel sneller aan het werk zetten. Met een heldere illustratie maak je in een paar stappen een heel ingewikkeld proces toch begrijpelijk. Bovendien heb je geen last van een taalbarrière als degene die de instructie leest de taal niet (helemaal) machtig is. Op deze manier is een nieuwe werknemer meteen onderdeel van het proces en dus ook meteen productief.

Door deze instructies ook nog gemakkelijk (digitaal) beschikbaar te maken, laat je de instructie de uitleg geven in plaats van dat er een ervaren medewerker uit zijn eigen proces wordt gehaald om deze te geven.

Kossen producties kan dit helemaal opzetten. Van het schrijven en voorzien van illustraties, tot en met een online tool voor de toegankelijkheid ervan. Zo hoeft er niemand uit de organisatie vrij gemaakt te worden en kun je gewoon doorgaan met de dagelijkse werkzaamheden.

Leave a Reply